KEGEMUKAN
(Berat Badan Yang Melampau Bagi Umur Seseorang)
(Berat Badan Yang Melampau Bagi Umur Seseorang)
Seseorang yang mempunyai berat badan 10% melebihi dari berat piawai dianggap gemuk. Orang yang gemuk adalah lebih cenderung mendapat komplikasi kesihatan berbanding populasi normal. Jika berat badan anda melebihi 10% berat piawai, risiko untuk menemui maut lebih awal meningkat sebanyak 9% bagi wanita dan 13% untuk lelaki.
v Memakan berlebihan
v Memakan jenis makanan yang kurang sesuai.e. makanan yang tinggi dalam karbohidrat
v Kekurangan aktiviti dan senaman
v Faktor-faktor genetik
v Gaya hidup
v Faktor-faktor hormonal.
v Memakan jenis makanan yang kurang sesuai.e. makanan yang tinggi dalam karbohidrat
v Kekurangan aktiviti dan senaman
v Faktor-faktor genetik
v Gaya hidup
v Faktor-faktor hormonal.
Masalah kesihatan yang bertambah dengan kegemukan
v Penyakit-penyakit jantung
v Darah Tinggi
v Gout
v Masalah pundi hempedu
v Kencing manis
v Osteoatritis pada pinggang, lutut dan tulang belakang
v Lebih cenderung mendapat kemalangan
v Pembengkakkan salur darah pada kaki
v Kemurungan
v Kesusahan semasa kehamilan
v Penyakit-penyakit jantung
v Darah Tinggi
v Gout
v Masalah pundi hempedu
v Kencing manis
v Osteoatritis pada pinggang, lutut dan tulang belakang
v Lebih cenderung mendapat kemalangan
v Pembengkakkan salur darah pada kaki
v Kemurungan
v Kesusahan semasa kehamilan
v Peningkatan berat badan
v Kesusahan bernafas
v Kepenatan
v Sakit dan pembengkakkan pada sendi-sendi
v Kesusahan bernafas
v Kepenatan
v Sakit dan pembengkakkan pada sendi-sendi
Cubit perut di antara pusat dan tulang pinggul. Ukur "cubitan" itu. Lapik kulit yang melebihi 25mm (1 inci) menunjukkan berat yang berlebihan.
v Gula - Jangan makan kek-kek, biskut-biskut, jem, makanan-makanan pencuci mulut dan
jangan minum minuman ringan.
v Makanan bergoreng - lebih baik dipanggang.
v Lemak - Gunakan minyak, mentega dan marjerin yang sedikit. Jangan makan kulit ayam
dan lemak pada daging.
v Diet sementara yang ganjil-ganjil.
v Makanan-makanan yang berlebihan - “Lebih baik membuang dari menambah kegemukan”
jangan minum minuman ringan.
v Makanan bergoreng - lebih baik dipanggang.
v Lemak - Gunakan minyak, mentega dan marjerin yang sedikit. Jangan makan kulit ayam
dan lemak pada daging.
v Diet sementara yang ganjil-ganjil.
v Makanan-makanan yang berlebihan - “Lebih baik membuang dari menambah kegemukan”
v Pilih tempat untuk memakan di tempat kerja dan tempat tinggal. Makan hanya di tempat
tersebut setiap masa.
v Makan sambil duduk.
v Jangan makan sambil menonton televisyen.
v Makanan-makanan segar yang pelbagai, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan yang
memberikan vitamin-vitamin dan garam-garam galian.
v Senam - berjalan di awal pagi, berlari atau berenang membakar lemak secara berterusan
sehingga 16 jam.
v Rancang diet mingguan anda dan ikutinya.
v Jangan beli makanan melebihi keperluan.
v Jangan pergi membeli-belah dan membeli makanan semasa lapar.
v Apabila anda keluar untuk makan malam atau jamuan, makan sedikit pada awal
sebelumnnya dan sedikit pada hari kemudiannya.
v Kurangkan minuman beralkohol.
v Setiap hari, fikirkan sebab mengapa anda harus kurangkan berat badan anda.
tersebut setiap masa.
v Makan sambil duduk.
v Jangan makan sambil menonton televisyen.
v Makanan-makanan segar yang pelbagai, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan yang
memberikan vitamin-vitamin dan garam-garam galian.
v Senam - berjalan di awal pagi, berlari atau berenang membakar lemak secara berterusan
sehingga 16 jam.
v Rancang diet mingguan anda dan ikutinya.
v Jangan beli makanan melebihi keperluan.
v Jangan pergi membeli-belah dan membeli makanan semasa lapar.
v Apabila anda keluar untuk makan malam atau jamuan, makan sedikit pada awal
sebelumnnya dan sedikit pada hari kemudiannya.
v Kurangkan minuman beralkohol.
v Setiap hari, fikirkan sebab mengapa anda harus kurangkan berat badan anda.
PENUKARGANTI KILOJUL RENDAH
KUMPULAN MAKANAN
|
PILIHAN BERTENAGA TINGGI
|
KJ
|
PILIHAN BERTENAGA RENDAH
|
KJ
|
SARAPAN PAGI
| ||||
Daging dan penukargantinya
|
2 biji telur goreng
|
900
|
2 biji telur rebus
|
650
|
Buah dan Sayur
|
1 cawan (250ml) jus oren
|
540
|
Sebji buah oren segar
|
245
|
Roti dan Bijirin
|
1 “croissont”
|
420
|
1 keping roti berserat tinggi yang dibakar
|
230
|
Tambahan
|
2 sudu the mentega atau marjerin poli-tak-tertepu
|
300
|
1 sudu the mentega atau marjerin poli-tak-tertepu
|
150
|
2 sudu the jem (10 ml)
|
460
| |||
Kopi dengan krim berganda dan gula
|
530
|
Kopi “O”
|
0
| |
MAKAN TENGAHARI
| ||||
Susu dan hasilan tenusu
|
1 cawan (250ml) susu segar
|
670
|
1 cawan susu skim
|
370
|
1 cawan (250ml) sup krim
|
600
|
1 cawan (250ml) sup biasa
|
230
| |
Daging dan penukargantinya
|
1 sanwic kelab
|
2510
|
Sanwic dengan 1 kepingan ayam
|
1260
|
Buah dan Sayur
|
½ cawan (125ml) kolslaw dengan mayonis
|
370
|
½ cawan (125ml) kolslaw dengan cuka
|
80
|
Tambahan
|
1 keping (120g) pai epal
|
1350
|
I epal bersaiz sederhana
|
360
|
MAKAN MALAM
| ||||
Susu dan hasilan tenusu
|
1 cawan (250ml) susu segar
|
670
|
1 cawan susu skim
|
370
|
Daging dan penukargantinya
|
1 keping ikan digoreng dengan adunan tepung
|
1630
|
3 oz. (90g) ikan panggang dengan limau
|
590
|
Buah dan Sayur
|
12 cip ubi kentang
½ cawan (125ml) brokoli dengan sos keju
|
780
250
|
I ubi kentang dibakar
½ cawan (125ml) brokoli dengan jus limau
|
400
110
|
Roti dan Bijirin
|
1 keping roti berserat tinggi dengan 2 tepukan mentega
|
530
|
1 keping roti berserat tinggi
|
230
|
Tambahan
|
½ pai epal
Kopi dengan krim berganda dan gula
|
1710
530
|
1epal yang kecil
Kopi “O”
|
240
0
|
v Kesihatan yang lebih baik.
v Tampak lebih baik.
v Pergerakan yang lebih mudah.
v Kemudahan membeli baju.
v Keyakinan diri yang lebih tinggi.
v Tampak lebih baik.
v Pergerakan yang lebih mudah.
v Kemudahan membeli baju.
v Keyakinan diri yang lebih tinggi.
v Merasa lebih cergas dan mempunyai tenaga yang lebih tinggi.